Magazin

Usporedba cijena zagrebačkih taxija: Koji taxi pozvati za duže, a koji za kraće relacije?

Published 14.12.2017.

Iako većina ne voli koristiti taxi usluge jer vožnje obično papreno naplate, nekada nema druge nego ga pozvati. Pregledali smo ponudu zagrebačkih taxi službi te izdvojili koliko će vas vožnja svakim od njih koštati.

Svi smo se našli barem jednom u situaciji da smo se morali vratiti kući iz izlaska, ali tramvajskih linija nema u blizini ili nam je noćni tramvaj projurio pred nosom i sada sljedeći moramo čekati sat vremena. Ako imate društvo koje ide s vama u istom smjeru, vani nije hladno i ne bole vas noge od stajanja u štiklama cijelu večer - nije problem pričekati sat vremena sljedeći noćni tramvaj ili se prošetati koju stanicu, ali što ako situacija nije tako savršena?

Najbolja opcija vam je nazvati taxi, iako znate da ćete tako potrošiti više od planiranog budžeta za izlazak. No, pitanje je, koji taxi nazvati? Koji ćete najmanje platiti? Sakupili smo na jedno mjesto sedam najpoznatijih taxi službi u Zagrebu i provjerili koji od njih je najisplativiji za koristiti u "kriznim situacijama" te na koji broj možete naručiti svaki od njih.

Eko taxi

Prva taxi služba koju ćemo spomenuti je Eko taxi, koji se voli hvaliti time da je prvi ekološki osviješteni autotaksi prijevoznik na našem području. Start će vam naplatiti 8,80 kn, svaki sljedeći kilometar 6 kn, a čekanje po satu platit ćete 43 kn. Vožnju Eko taxijem možete dogovoriti pozivima na čak tri broja: 1414, 060 77 77 i 8294, s time da je posljednji dostupan isključivo putem mobitela. Ovaj taxi možete naručiti i putem maila na rezervacija@ekotaxi.hr te pri narudžbi obavezno navedite adresu polaska, vrijeme polaska, kontakt telefon i eventualno komentar.

Nebitno da li pozivate ovaj taxi kroz dnevne sate, noćne ili blagdanske, cijena starta i svakog kilometra je uvijek jednaka.

tax

Radio Taxi Zagreb

Ova taxi služba start svake vožnje naplaćuje 10 kn, a svaki kilometar 6 kn, dok je sat vremena čekanja 40 kn. Broj na koji možete nazvati ovu službu  je 1717, ali imaju i opciju da vožnju možete naručiti putem besplatne aplikacije. U usporedbi s Eko taxijem, vožnju ovim ćete platiti nešto više, ali razlika je vrlo mala.

Ako ste otišli van sa svojim autom, ali ste tijekom večeri popili koje piće previše i nije sigurno da vozite kući, Radio Taxi nudi usluge dolaska po vas i vaše vozilo - po vas dolaze dva vozača, jedan koji će voziti vas, a drugi vaš auto - cijena vožnje se tu obračunava po standardnim cijenama ali x2, s obzirom da se radi o vožnji dva vozila. Ako se radi o običnom prijevozu blagdanima ili u noćnim terminima, cijene ostaju iste kao i preko dana.


Taxi Cammeo

Za sada najjeftiniji taxi koji smo pronašli je Cammeo. Kod njega start iznosi 6 kn, a isto toliko i svaki kilometar, dok je sat čekanja 40 kn. Broj na koji možete naručiti vožnju ovim taxijem je 1212, a vožnje možete platiti na način koji vama odgovara, kešom ili karticom.

Cijene vožnje su iste za dnevne i noćne termine.

r

Taxi Šulek

Sljedeća taxi služba dostupna u Zagrebu je Taxi Šulek s kojim ćete start svake vožnje platiti 10 kn, a svaki sljedeći kilometar 6 kn, dok je sat vremena čekanja standardnih 40 kn. Pozvati ga možete na broj 098 937 5353 ili poslati mail na taxi.sulek@gmail.com.

Posebne cijene vožnje odnose se samo na prijevoze do aerodroma, kao i do drugih većih gradova u Hrvatskoj i regiji, za sve ostale dane i sate - cijena ostaje ista.

Taxi Zebra

Taxi koji ima najmanju cijenu svakog kilometra je Taxi Zebra, a cijena je 5,90 kn po kilometru, a start je 8,50 kn. Iako s najnižom cijenom km, i dalje je najjeftinija opcija Cammeo. Taxi Zebru možete nazvati na 060 7557 ili 072 900 900.

Cijene vožnje se ne mijenja ovisno o danu ili doba dana.

taxi

Uber

Za kraj smo na popis taxija stavili i Uber, kompaniju koja okuplja nezavisne taksiste koji odluče voziti za njega. S obzirom da se ne radi o standardnoj taxi službi tako i cijene nisu standardne. Prilikom naručivanja Ubera, putem aplikacije ili interneta, kada odaberete svoje polazište i cilj, dobit ćete okvirnu cijenu, koju onda možete prihvatiti ili ne.

Osim toga, prilikom naručivanja možete odabrati i da li želite Uber Select i birati vozača i vozilo ili UberX tj. jeftini Uber. U svaku je cijenu uračunat start vožnje, koji je ovdje 6 kn, a svaka sljedeća minuta se naplaćuje 0,60 (Select) ili 0,40 kn (UberX). Osim toga, svaki kilometar je 4 kn (Select) ili 3 kn (UberX). Najmanji iznos vožnje sa Select Uberom je 15 kn, a UberX-om 10 kn. Također treba imati na umu i da Uber ponekad zaračuna povećanje od 1,6% ili nekada čak i veće - što je najčešće u udarnim terminima i lokacijama gdje je u tom trenutku potražnja najveća.

Uber najskuplji onda kad je najpotrebniji, odnosno onda kad je najveća potražnja za prijevozom u gradu i kad je jako teško naći slobodni taxi, što je između ostalog i vikend navečer kada se ide van. Dobra stvar je da u koje god doba dana ili koji god dan u tjednu htjeli naručiti Uber, prije nego što uđete u njega, znate koliko ćete platiti, a ako se radi o višoj cijeni nego inače, bit ćete upozoreni na to.
 

Zaključak:

Cijena za 10 km po danu:


Kada se sve dobro prouči i proračuna, ispada da je najisplativije nazvati preko dana Cammeo taxi ili Uber, a oni najskuplji su Radio Taxi i Taxi Šulek.

Eko taxi će vožnju od 10 km naplatiti 68,8 kn

Radio Taxi nešto malo više - 70 kn

Taxi Cammeo samo 66 kn

Taxi Šulek 70 kn

Taxi Zebra 67,5 kn

Na male udaljenosti, Uber je najisplativiji jer 10 km s njim bi ispalo 60-ak kuna.

 

Cijena za 10 km po noći:
 

No, ako se radi o noćnoj vožnji, tada Uber postaje manje prihvatljiv nego ostale taxi službe zato što tada potražnja za prijevozom iznenada raste, pogotovo ako se radi o vikendu, a u Uberu to znači povećanje cijena i to čak ponekad i duplo.

Eko taxi 10 km naplaćuje 68,8 kn

Radio Taxi 70 kn

Taxi Cammeo samo 66 kn

Taxi Šulek 70 kn

Taxi Zebra 67,5 kn

Dok je za dnevne vožnje ipak najbolji izbor Uber, za noćne je to Taxi Cammeo.

 

Martina Trbuščić

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno