#BLOG

EH TA COKOLADA

Čokolada vrijedna zlata Čokolada je i danas za mnoge ljude...

#WRITES TulumarkaUser1390

18.02.2008.

Čokolada vrijedna zlata

Čokolada je i danas za mnoge ljude vrlo vrijedna namirnica.Možda bi ju mnoge žene plaćale zlatom, ali ni muškarci nisu isključeni.Oko 40 % žena i 15 % muškaraca izjavljuje da ne bi mogli živjeti bez čokolade.U visokorazvijenoj civilizaciji Asteka čokolada je doslovno bila novac ili zlato.Oni su trgovali u zrnima kakovca .Za sto zrna kakaovca moglo se kupiti roba.Porez dvoru iznosio je 12 kakao zrna.Asteci su znali cijeniti vrijednost čokolade.Čokoladni napitak uživali su njihovi ratnici, bogataši i svećenstvo.Vjerovali su da čokolada daje mudrost i produžava život.Danas je znanost djelomično dokazala ove činjenice.Asteci su čokoladu koristili u obredima božici plodnosti Xochiquetzal.Njihov vladar Montezuma uzimao je velike količine čokolade dnevno.Ali mnogo mnogo stoljeća kasnije Casanova je činio isto.Prije sastanaka sa svojim prijateljicama obavezno bi uzeo čokoladu.Čokolada je biljni proizvod.Zrna kakovca koja su glavni sastojak u čokoladi rastu na stablu Theobroma cacao.Ova stabla rastu u tropskim predjelima.Grčki theobroma može se prevesti kao hrana za bogove.Bogovi su besmrtni a čokolada produžava život.Na studiji sa 8000 ispitanika pokazano je da ljudi koji uzimaju čokoladu dulje žive u odnosu na osobe koje nikad ne jedu čokoladu.Ovaj pozitivan učinak čokolada ima zbog sadržaja flavonoida, tvari koja ima antioksidacijski efekt.Flavonoidi iz čokolade smanjuju količinu lošeg LDL kolesterola te time štite srce i možda smanjuju krvni tlak.Takodjer pokazuju učinak na usporavanje rasta kancerogenih stanica.Ali ako pretjeramo sa unosom čokolade moguće je da ćemo previše povećati našu tjelesnu težinu što opterećuje srce.Čokoladi se često dodaje šećer, razne arome, mlijeko se dodaje u mliječnu čokoladu.Zato je najbolja tamna čokolada jer ona ima najviše kakovca i time najviše flavonoida.Bijela čokolada u biti i nije čokolada, jer ona nema kakovca.Ona sadrži kakao maslac koji se dodaje svim čokoladama samo poradi postizanja bolje konzistencije i topivosti na tjelesnoj temperaturi.Zato se otapa u ustima što povećava užitak pri konzumaciji čokolade.Ali nije sve tako jednostavno, danas znamo da čokolada ima preko 300 supstanci.Mnoge od njih imaju učinak na mozak i emocije.Ključna supstanca je feniletilamin.Još ju zovu supstanca ljubavi ili čokoladni amfetamin(amfetamini izazivaju euforiju).Većina feniletilamina se metabolizira u tijelu ali dio ipak dospije do mozga gdje utječe na povećanje neurotransmitera dopamina.Dopamin se oslobadja u centrima za zadovoljstvo a najveću koncentraciju postiže za vrijeme orgazma.Izgleda da su Montezuma i Casanova znali nešto mnogo ranije nego znanost danas.



Feniletilamin iz čokolade ima utjecaj na uzbuđivanje, bolje osjećamo, bolje prihvaćamo podražaje što nas dovodi do lijepih osjećanja i euforije.Neki lijekovi za depresiju imaju sličan učinak jer inhibiraju monoaminooksidazu (MAO inhibitori) i tako sprečavaju razgradnju feniletilamina.Iz ovoga je jasno da je čokolada može imati antidepresivno djelovanje.



Čokolada sadrži anandamid, supstancu koja je endogeni kanabinoid i nalazi se u mozgu gdje izaziva dobro osjećanje.



Čokolada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je važan faktor u sintezi neurotransmitera serotonina, koji ima ulogu u nastanku pozitivnih emocija ugode.



Konzumacijom čokolade raste količina endorfina u mozgu koji imaju ulogu u povećanju praga podražljivosti za bol.Ono što nam je bilo bolno bolje podnosimo, ili nam ne smeta više.



U čokoladi su pronadjene supstance koje poboljšavaju raspoloženje iz grupe alkaloida o kojima se jos nezna puno osim da iste takve supstance se nalaze u pivu i vinu.



Čokolada je bogata mineralom magnezijem, čiji nedostatak povećava intenzitet predmenstrualnog sindroma.Tako se objašnjava povećana želja za čokoladom tih dana u mjesecu, ali i hormoni imaju svoju ulogu.91 % žena najveću želju za čokoladom ima u drugoj polovici ciklusa te je želja veća popodne i rano uvečer.



Čokolada sadrži male količine kofeina, radi usporedbe možemo reći da šalica kakaa sadrži 20 mg kofeina, šalica čaja prosječno 40 mg a šalica kave 115 mg kofeina.





Čokolada ne izaziva ovisnost, ona je namirnica izuzetno dobrog okusa, posebne arome, topi se u ustima i zato je ljudi jednostavno vole često jesti

blog posvecen svim ljubiteljima cokolade..btw i love milka

Zadnji blogovi

10.05.2008.

mozes il` ne

10.04.2008.

sve je tak bezveze---

05.04.2008.

zaludio me facebook

21.03.2008.

PROPALI BIG BROTHER

14.03.2008.

MOJA MAMA

06.03.2008.

eh ta ljubav

18.02.2008.

EH TA COKOLADA

11.02.2008.

SAD GA CULA

Aktualno