#BLOG

Gazdarica Jadranka Kosor

Nevjerojatno je kako se nitko od medija, a niti narod,...

#WRITES TulumarkaUser6986

20.01.2011.

Nevjerojatno je kako se nitko od medija, a niti narod, nije oglasio na izjavu Jadranke Kosor prilikom posjeta Podravci u kojoj je prpošno objavila kako se 'osjeća kao gazdarica'. Njezina izjava, kao i njezina djela, djela njezinog vrlog prethodnika (cit.:"moj dragi, dragi, dragi prijatelju Ivo"), te i ostatka HDZ-a vrlo precizno, nedvosmisleno i izravno poručuju hrvatskom narodu - vaša država je zapravo naša država, i uzorčno posljedično državna imovina je zapravo naša imovina. Zato kada su prozvani za malverzacije pokazuju iskreno čuđenje, jer kako ih netko može pozivati na red, kad su oni gazde i jasno je da gazda može uzeti od svojeg kad mu treba?!

Kada bismo povukli paralelu sa svakodnevnim životom i zamislili da je naša vlada tvrtka za održavanje stambenih zgrada, a naša država stamberna zgrada čiji smo mi zajednički vlasnik, to bi bilo isto kao da direktor tvrtke koja upravlja održavanjem zgrade izjavi kako se 'osjeća kao gazda', pa onda kako već jest gazda odluči ponuditi zgradu na prodaju bez da pita stvarne vlasnike stanova i/ili uzimati novce iz zajedničke pričuve kad mu zatrebaju. Upravo to jest ono što radi naša vlada. Prodaje našu imovinu bez da je konzultirala narod. Ono što je posebno začuđujuće je činjenica da narod to prihvaća pod normalno.

Vlada je sastavljena od državnih službenika, naglasak na riječ SLUŽBENIK!, na čelu sa Jadrakom Kosor i uključujući Jadranku Kosor, svi su na platnom spisku nas hrvatskog naroda, mi smo njihov poslodavac, a oni su dakle naši zaposlenici i kao takvi dužni su:

- izvršavati posao za koji su plaćeni i ostvarivati ciljeve koje su sami definirali i koje smo MI KAO POSLODAVAC definirali (zašto nema nikakvog državnog tijela koje se bavi pitanjem što hrvatski narod želi da se radi sa hrvatskom državom?)

- upravljati državom u najboljem interesu hrvatskog naroda uz obavezatnu provjeru volje hrvatskog naroda referendumom pri svakoj većoj odluci a POGOTOVO i POGLAVITO pri prodaji hrvatske imovine koja pripada narodu

- transparentno prikazivati svu javnu potrošnju te obvezatno ishoditi dozvolu od građana za svaku stavku javne nabave i potrošnje koja prelazi određeni iznos

Samo ove 3 točke bi već bile dovoljne da se stvari postave na zdrave temelje. Hrvati kao narod moraju prestati u vladama gledati moćnike i početi razmišljati o tim ljudima kao o onome što oni zaista jesu - državni službenici čiji smo mi poslodavac (što je nepobitno, jer kada bi sutra svaki hrvatski građanin i poduzetnik prestao plaćati doprinose i poreze vlada si ne bi od čega imala isplatiti plaće).

Svaki pojedini umirovljeni i zaposleni Hrvat jako dobro zna da će ako ne bude izvršavao svoj posao dobiti otkaz. Nažalost neki su čak i kada su pošteno izvršavali svoj posao dobili otkaz. Tako bismo i ovoj vladi trebali dati prvu opomenu pred otkaz i jasno im dati do znanja: "Imate 6 mjeseci da sredite stanje ili ćete dobiti otkaz.", s tim da srediti stanje ne podrazumijeva:

- izvlačenje nekakvih 5 i više godina starih dugoročnih projekata iz naftalina i predstavljanje istih kao 'plana za gospodarski oporavak'
(svatko pametan zna da to nema veze sa gospodarskim oporavkom, isto kao što činjenica da ćete sutra početi uplaćivati stambenu štednju ne znači da ćete za 3 mjeseca moći kupiti stan)

- bilo kakva petljanja da smo na 'putu za put za put za izlazak na put....' (to je kao kad vas šef uhvati da niste nešto obavili, a vi ćete nato - evo šefe, evo, baš sam krenula..samo što nisam - izmotavanje na kvadrat)

A sređivanje stanja podrazumijeva minimalno sljedeće:

- sutra i momentalno pomoći svim hrvatskim poduzetnicima koji NISU UVOZNICI i koji zaista nešto proizvode da osnaže svoje proizvodnje i barem, ako ništa drugo otvoriti hrvatsku tvornicu za proizvodnju toalet papira (toliko novaca valjda imamo u blagajni, ipak to je jeftin pogon :), pa da makar možemo dupe obrisati hrvatskim toalet papirom, umjesto da svaki put biram između slovenskog i bosanskog.

- svaki, ali ama baš svaki dan napraviti minimalno 3 konkretna koraka na oporavku i razvoju hrvatske privrede i na kraju dana o tome medijima izvjestiti nas - svog šefa (koliko vas na kraju dana predaje šefu izvještaje o tome što su radili, koliko vas morazadovoljiti normu?)

- više nikada, ni po cijenu života trljati sol hrvatskom narodu u ranu svaki dan iznova izjavom NEKA INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO kada se dobro zna da niti jedna institucija ne radi propisno svoj posao (čast izuzecima ako postoje, teško).

- ako ne zna što činiti pitati struku iznova i iznova, Luka Raić nije bio poslovni genije, i dobro je to znao te si je kupio menadžere da upravljaju tvrtkom - vrlo često je najpametniji čovjek onaj koji 'zna da ne zna, ali zna tko zna'.

Ako gospođa Kosor treba pomoć u bilo kojem pogledu, neka se slobodno javi, sve moje skromno znanje joj je na raspolaganju. Ako ništa drugo mogu joj smisliti u trenutku barem 3 suvisla odgovora. Recimo na pitanje koje joj je postavljeno neki dan o rješavanju problema nezaposlenosti na koje je dala takav odgovor od kojeg je svaki hrvatski poduzetnik sa imalo iskustva vjerojatno ostao zabezenknut: "Neka svi oni koji su mislili otpuštati u 2011. , još jednom dobro razmisle". To je pljuska svakom hrvatskom poduzetniku ponaosob, nitko živ ne otpušta kad mu ide, ali mora otpuštati kada zbog rekordne nelikvidnosti u državi ne može platiti svoje radnike.

I podsjećam, kada je koalicija prošli put dobila izbore, smanjili su nelikvidnost u državi za 70% u roku od 6 mjeseci. Da ne spominjem da su izgradili autoceste i potaknuli gospodarstvo te da smo do ponovnog dolaska HDZ na vlast živili sve bolje. Ako su mogli kolege, možete i vi.

Zadnji blogovi

Aktualno