Magazin

Prelazi li ekipa s trave na bombone?

Published 30.11.2011.

Sintetičke droge haraju želucima mladih Europljana dok im trava sve manje čisti pluća. Je li narkotička budućnost znatiželjnih partijanera u kemiji?

Očito je teško odoljeti izazovu sintetike kad najnovije statistike kažu da svake godine tržište preplavi preko stotinu novih slatkiša za ubijanje mozga. Ne samo to, izbućkurišane droge dostupnije su i jeftinije nego ikada prije. Drugim riječima, mogu se nabaviti preko neta, uglavnom pod nekim presmiješnim sinonimom tipa 'dodatak za prehranu biljkama'. Doduše, možda i nisu toliko u krivu. Ponekad stvarno imaju izuzetan potencijal pretvoriti sive stanice korisnika u sasvim pristojnu glavicu kupusa.

Ne, fakat, ne zezamo se, klinci, adolescenti i radnička mladež sve manje šmrču koku i puše travu, a sve više kljukaju sintetičke droge. Evo, bilo je 6.1 posto njih između 15 i 34 godine u Velikoj Britaniji koji su u 2009.-toj barem jedamput ušmrkali koku. Prošle godine – 4.8. Još bolji pokazatelj. Pred deset godina britanski su školarci u četrdeset posto slučajeva probali travu, danas ih je svega dvadeset posto. Pada i broj nikotinskih pušača.

droga2


'Financijski teret koji za sobom donosi uživanje kokaina čini ga manje atraktivnom opcijom u zemljama gdje su uvedene mjere štednje', poručuju iz navedenog centra, a raznorazni narko analitičari dodaju kako je uz to i porasla njegova cijena koja se danas kreće od 50 do 80 eura po gramu. Ne samo to, sve je raširenija svijest o njegovim štetnim posljedicama, što mu je okrnjilo imidž elitne droge za bogate.

Fora je sa sintetičkim drogama i ta da se novi spojevi pojavljuju toliko brzo da ih zakonodavac ne stigne kriminalizirati. Dok ih skuže i sankcioniraju, dileri i ina škvadra već su se opskrbili za sljedećih nekoliko mjeseci. Drugim riječima kupili su ih jednako legalno i lako kao što bi kupili i vrećicu kiki bombona. S tom razlikom što se kiki ne lijepi toliko za mozak koliko za zubalo. 

 

Krešimir Dujmović

Foto: Photoxpress.com

Komentiraj

0 komentara

Prijavite se da da bi mogli komentirati

Aktualno